Pàgina de l'Associació d'Estudiants de Ciències de la Salut

73rd World Health Assembly – online

L’Assemblea Mundial de la Salut (World Health Assembly o WHA) és el principal òrgan de decisió de l’Organització Mundial de la Salut. L’ordre del dia de la WHA està fixat pel Consell Executiu, o EB (Executive Board). Es compon de 34 individus tècnicament qualificats en l’àmbit de la salut, cadascun designat per un estat membre escollit per l’Assemblea Mundial de la Salut.

Els Estats membres són elegits per a tres anys. El consell es reuneix com a mínim dues vegades a l’any; la reunió principal normalment és al gener, amb una segona reunió més curta al maig, immediatament després de l’Assemblea Mundial de la Salut. Les funcions principals del Consell Executiu són donar efecte a les decisions i polítiques de l’Assemblea de Salut, assessorar-la i generalment facilitar la seva tasca.

Els estats membres passaran els mesos previs a la redacció de declaracions sobre temes, a reunions ministerials i a desenvolupar plataformes integrals per minimitzar el nivell de discussió que tindran sobre el terreny de l’Assemblea. També proposen esdeveniments secundaris (“side events”) per informar les delegades sobre un tema que els interessa. Les ONG desenvolupen polítiques i documents per intentar predir quins podrien ser els punts de contenció. Es redacten i envien “intervencions”, el curt termini que ha permès a les ONG fer la seva opinió sobre un tema de l’agenda.

A causa de l’actual pandèmia, l’Assemblea Mundial de la Salut de l’OMS tindrà lloc de forma virtual. Això significa que més que mai tindrem accés a sessions temàtiques, tècniques, assemblees, conferències, etc.

Podràs trobar tots els documents relacionats amb l’esdeveniment aquí.


Calendari:

14 de maig:

  • Immunization in the time of COVID-19: aquí
  • World Health Assembly Open Briefing: aquí
  • The WHO Covid-19 Technology Pool: The solution to ensure global access to Covid-19 health technologies: aquí

15 de maig:

  • A World Health Assembly in times of a dual crisis: Covid-19 and the collapse of multilateralism as we have known it: aquí

17 de maig:

  • Walk the Talk: The Health for All Challenge 2020: aquí

18 de maig: Dia de l’Assemblea

El programa que es tractarà durant l’Assemblea és el següent:

  1. Opening of the Health Assembly by WHA 72 President
  2. Election of the President and five Vice-Presidents
  3. Presidential address
  4. Statements by invited speakers
  5. Address by the Director-General (on COVID-19 pandemic response)
  6. Statements by Heads of delegation on COVID-19 pandemic
  7. EB: election
  8. Closure/suspension (The WHA will consider suspending and reconvening later in the year to consider the remaining items on the agenda)

19 de maig:

  • Is Space Closing for Civil Society in Global Health?: aquí

20 de maig:

  • El Susto (The Shock): The Political and Commercial Determinants of Type 2 Diabetes: aquí
  • Launching the Future of Population Health: aquí
  • Transforming the Global Health Workforce Through Gender Balanced Leadership: aquí

21 de maig:

  • Meeting the Challenge of COVID-19: Achieving Sustainable WASH-Safe Health Care Facilities in the 2020s: aquí
  • Grounding Health Systems in Gender Equality to Achieve Universal Health Coverage: aquí
  • Transparency and Access to Medicines: One Year After the WHA Resolution: aquí
  • The Evolution of Public-Private Partnerships amidst a Pandemic: aquí

22 de maig:

  • Masked Heroines? Building Resilience Begins with a Gender-Equitable Health Workforce: aquí

27 de maig:

  • Time to Get Our Act Together on Health Security and UHC: aquí

Què podriem esperar en un WHA en circumstàncies normals?
La WHA pot semblar confusa, però no ho ha de ser. A continuació, es mostra un breu resum del que podríeu esperar de les sessions.

Les sessions

Plenaris
La sala de plens és el gran espai on es duen a terme les adreces claus i on hi participen ponents Keynote Bill i Melinda Gates, Kofi Annan i Angela Merkel. El ple és, en altres ocasions, una plataforma on cada delegació de l’estat membre té alguns moments per parlar sobre salut al seu país. Sovint es tracta d’una habitació gairebé buida

Els comitès
Hi ha dos comitès de treball: els comitès A i B. Es tracta de sales grans amb representants de cada país i un espai de públic reduït. Generalment, el Comitè A assisteix a les qüestions de l’ordre del dia i el Comitè B a qüestions administratives com l’aprovació del pressupost anual de l’OMS. S’espera que una persona de cada delegació de l’estat membre tingui declaracions i votació, que és quan es presenten dificultats amb desigualtat en països amb pocs representants. Molt passa fora d’aquests comitès i, per tant, és possible que els països incapaços d’enviar més de uns quants delegats a l’assemblea no puguin assistir a tot o aportar el màxim que vulguin.

Amb cada punt de l’ordre del dia, cada estat membre fa una declaració sobre el tema, limitada a només uns minuts. Després d’això, les ONG que han preparat articles sobre el tema són convidades a parlar. A continuació, es vota aquesta opció.

Drafting Groups
Tots els temes de l’ordre del dia s’han redactat diverses vegades abans de l’assemblea, per tal de garantir que siguin àmpliament satisfactoris. Els estats membres poden passar fins a 6 mesos o més preparant-se per la WHA, discutint les plataformes amb els ministres i decidint sobre les postures i les propostes d’esborranys. La redacció es produeix també a la WHA, que és on es produeix realment l’acció. Durant els períodes de sessió es reuneixen grups per redactar temes delicats: es tracta de temes de portes tancades, no oberts a observadors, només hi són presents els estats membres.

Presidits per un estat membre designat, les resolucions són explorades sentència per sentència, amb les esmenes proposades. Com que aquests esdeveniments són en gran mesura confidencials, els estats membres són sincers sobre les seves prioritats.

Se suposa que els que no estan a la sala tenen coneixement del procés, ja que els documents redacten les esmenes de noms i els seus partidaris directament. D’alguna manera, generalment després de molts dies, surt un altre document que ha arribat a consens. Hi poden haver altres documents sense poder progressar.

Technical Briefings
Durant l’assemblea, l’OMS organitza sessions informatives tècniques sobre molts temes clau en els quals han estat treballant. L’any passat es van fer informacions sobre temes com la salut en els objectius de desenvolupament sostenible 2030 i el nou pla de salut materna, infantil i adolescent. Sovint es tracta d’habitacions plenes, ja que generalment ofereixen grups especialistes d’alt nivell i la possibilitat de fer preguntes a molts del personal clau de l’OMS. També poden contenir personalitats importants. Les OMS solen produir-los de manera viva a tot el món perquè la gent pugui comprendre millor la seva feina.

Side Events
Finalment, per a les ONG es dedica la major part del temps fora dels comitès a esdeveniments secundaris celebrats simultàniament a l’agenda. Generalment es tracta de taules sobre qüestions clau. Aquí hi ha temps per fer preguntes als experts sanitaris mundials i conèixer persones abans i després de l’esdeveniment. En retrospectiva, els principals inconvenients d’un esdeveniment secundari inclouen un tema massa ampli, una moderació deficient i un predomini dels ministres per a la salut. Molts ministres se centren en parlar simplement dels èxits del seu país i evitar una discussió fructífera, això no és universal, sinó massa habitual. Un dels punts destacats de molts esdeveniments secundaris celebrats durant els descansos dels comitès és la gairebé inevitable compareixença del director general de l’OMS a 5 minuts.

Els actors
Assemblea Mundial de la Salut té diferents categories d’actors estatals (països) i no estatals (ONG, sector privat, fundacions filantròpiques i institucions acadèmiques).

Estats membres (Color de la Insígnia: Rosa)Member States
El més important, hi ha les delegacions de país o els “estats membres”, formades per qualsevol lloc entre dos i 50 delegats. Cada país celebra un vot en els processos. Totes les delegacions dels estats membres tenen un “líder de delegació”, que generalment és el ministre de Salut d’aquest país, però pot ser que no ho sigui. La resta de delegacions dels estats membres són generalment una combinació de personal dels departaments de salut, afers exteriors i departaments de comerç, i pot incloure diverses parts clau en salut. De vegades, com és el cas de països com el Canadà, Estònia i Egipte, els delegats de la joventut són inclosos en la delegació de l’estat membre.

Personal de les Nacions Unides (Color de la Insígnia: Blau)
Els membres del personal de les Nacions Unides, conegut com el “secretariat”, també són delegats destacats. Com que l’ONU i l’OMS són òrgans neutres amb els seus respectius temes d’agenda establerts pels estats membres, el seu personal rarament se sent còmode a discutir temes delicats de l’agenda. Tot i això, naturalment, molts es parlen de les seves àrees d’interès.

Actors no estatals (color de la insígnia: groc) Non State Actors
Els agents no estatals estan formats per organitzacions no governamentals (ONG), sector privat, fundacions filantròpiques i institucions acadèmiques en “relacions oficials” amb l’OMS i constitueixen un altre gran contingent dels participants. Obtenir l’estatus de relacions oficials és una tasca difícil, ja que es limiten el nombre d’individus que poden assistir a l’assemblea. Les grans ONG que tenen presència a l’assemblea inclouen Médecins Sans Frontières, Global Health Council i Medicus Mundi. La Federació Internacional d’Associacions d’Estudiants en Medicina (IFMSA) s’inclou dins d’aquesta categoria. Aquestes organitzacions solen tenir plataformes polítiques i opinions sobre diversos temes de l’agenda i fer pressió als estats membres.

La llista d’actors no estatals en relacions oficials amb l’OMS es troba aquí: http://www.who.int/about/collaborations/non-state-actors/non-state-actors-july-2016.pdf

Premsa i públic
La premsa també pot assistir a l’assemblea, encara que tots els assistents en aquest grup han de ser aprovats primer per l’OMS. El públic hi pot assistir recollint insígnies per als visitants, que estan disponibles al taulell d’entrada i permeten l’accés només durant un dia.


Què podem esperar de la WHA 2020 virtual?
Podeu trobar l’agenda provisional de la 73a Assemblea Mundial de la Salut aquí (feu clic) i una breu descripció del que actualment (societats civils i ONG) coneixem sobre l’esdeveniment aquí (feu clic).

Malauradament, el WHA d’enguany serà força curt i el tema principal de discussió serà COVID-19. Es preveu que la WHA comenci a les 12: 00h hora de Ginebra el 18 de maig i acabi el mateix dia o, com a molt tard, el 19 de maig.
El més probable és que l’únic format de sessions que veurem serà el plenari de WHA. Tot l’esdeveniment serà transmès en directe a través del lloc web de l’OMS, mentre que els delegats podran participar a través d’una plataforma de conferències en línia Webex.