Pàgina de l'Associació d'Estudiants de Ciències de la Salut

Vaga pel clima – 15 març 2019

El canvi climàtic s’ha catalogat com la major amenaça a la salut global del segle XXI. Es moren 40.000 persones cada any per la contaminació atmosfèrica i s’estima que entre 2030 i 2050 hi haurà unes 250.000 morts anuals a causa del canvi climàtic. Aquest actua com un catalitzador dels problemes d’avui de la salut global i en multiplica la seva força.

Els efectes del canvi climàtic sobre la salut son molts i diversos. Comprenen fenòmens com les al·lèrgies a causa de l’augment del pol·len ambiental, els càncers a causa dels contaminants que respirem, les diarrees per la falta d’aigua corrent potable o l’augment de la malària per canvis en l’ecologia dels vectors, entre d’altres.

Amb la signatura de l’Acord de París, el 2015, els estats es van comprometre a limitar l’augment de la temperatura sobre la superfície de la terra a 1.5ºC per sobre la temperatura preindustrial, per aconseguir-ho, s’han de reduir les emissions de gasos hivernacle un 40% abans del 2030. Tot i així estem produint 300 milions de tones de plàstic cada any (150 d’un sol ús) contribuïnt activament al canvi climàtic a través de la contaminació de l’aire i dels oceans.

Com a estudiants de ciències de la salut i futures líders de la salut global tenim el deure no només d’actuar al respecte, sinó també d’estar al capdavant de campanyes de conscienciació social i implicació activa per fer front al canvi climàtic i a les seves conseqüències.

Per això des de l’AECS demanem:

  • Al teixit associatiu:
    • Que es camini cap a l’organització d’esdeveniments sostenibles, sense generar rebuig innecessari i disminuint al màxim els plàstics d’un sol ús.
    • Que es vetlli per fer accessible la informació sobre sostenibilitat d’esdeveniments a les membres i que es promogui la formació de les membres en mitigació del canvi climàtic.
  • A les institucions governamentals, polítiques i universitats:
    • Que s’inverteixin més recursos, ja sigui econòmics o humans, en les iniciatives existents per lluitar contra el canvi climàtic.
    • Que s’inverteixin més recursos econòmics i humans en investigar i promoure la recerca de noves alternatives i materials sostenibles.
    • Que promoguin una transició social cap a una economia lliure de carbó deixant d’invertir en combustibles fòssils i establint objectius específics de reducció d’emissions.
    • Que incloguin el canvi climàtic i el seu impacte sobre la salut de les persones en els plans d’estudis dels graus de ciències de la salut i que es comprometin a formar les joves en aquest àmbit.
    • Que ofereixin alternatives sostenibles en els seus espais de restauració i que redueixin la quantitat de residus que generen de base.
  • A les estudiants de ciències de la salut:
    • Que es comprometin a fer campanyes de conscienciació sobre el problema i formacions pel públic general.
    • Que facin advocacia persona a persona sobre l’impacte del canvi climàtic en la salut i que difonguin informació sobre els actes que pot fer la població general per ser sostenible.

Des de l’AECS ens comprometem a:

  • A treballar en la conscienciació dels perjudicis per la salut global que té el canvi climàtic i que ja pateixen milions de persones, mitjançant campanyes per promocionar, fer difusió i adquirir consciència social de la gravetat real i immediata que suposa el canvi climàtic.
  • A crear i seguir polítiques de funcionament intern sostenible i amb el mínim impacte medi-ambiental, a través de l’estalvi de paper i reciclant durant les trobades de l’Associació, com per exemple Assemblees Generals, secretariats i activitats socials.
  • A treballar conjuntament amb altres entitats en l’àmbit de la salut o altres àmbits, que tinguin els mateixos objectius sobre aquest tema i busquin i promoguin un desenvolupament sostenible.
  • A exercir una representació externa eficient per tal de tenir una incidència política substancial, en diferents esdeveniments nacionals i internacionals i així exposar la nostra veu i posició respecte la situació del canvi climàtic.